KONSERVOINTI ARKKI KUNNOSTAA KIRJAT

Nahan pölyyntyminen ja kovettuminen on estettävissä oikein säilytysjärjestelmin, ei tosin aina, sillä nahkojen laatu ja niissä käytettävät kemikaalit vaikuttavat säilyvyyteen.

Kirjan selkänahan voi vaihtaa uuteen painatukseltaan ja koristelultaan lähes samanlaiseen.

Tämän tyyppinen uusi kirjan selkä on 70,- euron arvoinen. Kiinnitys kirjan selkään voimapaperiholkilla ja reunat kiinni kirjan kansiin tuo 65,- euron lisäkustannuksen. Hintoihin lisätään 24%:n arvonlisävero.

Kirjatkin ovat tervetulleita konservointiin

050-4128905 

arkki@suomiforum.com

https://www.facebook.com/KonservointiArkki/

Konservointi on alkuperäisyyttä kunnioittava käsite. Vanhasta ei tehdä uutta. Kirjakonservoinnissa kirjan kansien sisään ja selkään kiinnitetään tukirakenteita, jotka eivät näy. Tarkoitus on tehdä kestävää, silmää miellyttävää ja käsin kosketeltavaa.

Sivuja kiinnitetään takaisin sidokseen vehnätärkkelysliisterillä, samalla jota myös lääketeollisuudessa käytetään pillereiden ja tablettien valmistukseen.  Vehnätärkkelysliisterillä ja eri vahvuisilla japaninpaperilla paikataan ja vahvistetaan sivuja sekä haljenneita ja katkenneita kansia, tai kiinnitetään uusia osia kirjan kansiin tai selkään. Jokaiseen kohteeseen tehdään sopivan tukeva tai juokseva liisteri. Paikkauspapereita on myös olemassa hyvin paljon erilaisia, jokaiseen kohteeseen käytetään juuri siihen kohteeseen sopivaa paperia.

Nahkasidokset konservoidaan käyttämällä kontaktiliimaa, joka joustavana ja muokkautuvana on sopiva liima nahan konservointiin. Vehnätärkkelysliisteri ei nahan konservointiin sovellu.

Annamme jokaisesta konservoitavasta sitovan tarjouksen. Ehkä teillä on mahdollisuus tulla työhuoneellemme, jossa voimme yhdessä katsoa miten kirjanne konservointi lisää sen käytettävyyttä ja kestävyyttä.

 

  050-4128905

arkki@suomiforum.com

Tervetuloa!

TÄMÄ TEKSTI KUVINEEN NÄKYY KOKONAISUUDESSAAN KONSERVOINTI ARKIN FACEBOOK-SIVUILLA, kuvat eivät siirtyneet tähän automaattisesti.

 

Vanhoja kirjoja konservoidaan liian harvoin

Monet raamatut ja kirjat on tehty hyvin hienoiksi!    Mutta: on  ikävä todeta, ettei meillä arvosteta vanhoja kirjoja, nehän haisevat ja roskaavat. 

 

 

Etukansi ja sidos, alakapiteeli puuttuu ja eläinliimavahvistus repsottaa

 

 

Haju on lähtöisin nahasta, vanhoista liimoista ja hauraasta ja happamasta paperista. Ajan mukana nahka ja sidokset sekä haurastuvat että ravistuvat ja siksi kirjat roskaavat. 

 

Samoin vanhojen kirjojen nahkaiset selät ja kannet ovat usein irronneet itse sidoksesta, koska sidoksen bindit ovat katkenneet. Ne kun on ujutettu kansipahvien väliin ajan myötä heikoiksi hankautuen. Kansipahvin sisään menevää sidonta-arkkia ei ole useinkaan käytetty tukena. Alla olevassa kuvassa on katkennut bindi jäänyt kannen sisään.

 

 

Tässä näkyy reliefien kannen salaisuus, kuvassa keskellä on katkennut bindi.

 

 

 

Takakansi kiinnitysheloineen ja selkä


Vanha kirja painaa paljon, se on isokokoinen ja sen käsittely on hankalaa,  on luonnollista että sen rakenteet eivät kestä, ei ihme että vanha kirja sotkee ja roskaa.

 

 

 

Kirjakonservoinnissa konservoitavana ei ole pelkästään paperia, vaan myös kartonkia, puuta ja nahkaa, metallia, pergamenttia, eläinliimaa, pva-liimaa, kontaktiliimaa, vehnätärkkelysliisteriä, kangasta, hyönteisiä, kukkia, erilaisia lankoja, hiuksiakin joskus.

 

Alla olevan kuvan raamatun uumenista löytyi kuitti, kuiva apilan lehti ja kuivia kukkia ja langan pätkiä.

 

 

 

Selkä ja takakansi, sidos selän oikealla puolella takana, etu- ja takapeilit oikealla, uusi alakapiteeli pilkottaa vasemmalla 

 

 

Työvaiheita on monta, työkaluja ja hermoja tarvitaan paljon ennen kuin kirja on purettu ja konservoitu.

 

 

 

Etukansi- ja peili, irronnut selän eläinliimavahvistus

 

 

 

 

 

 

Sidoksen katkenneita bindejä jatketaan

 

 

Alku- ja loppusivut ovat usein konservoitavassa kunnossa, niitä luetaan ja tutkitaan eniten. Keskellä olevat sivut ovat yleensä hyvässä kunnossa, lukuunottamatta niitä joissa on kiinnostavia kuvia tai jännittävää luettavaa, ne sivut saattavat olla revenneitä ja/tai likaisia. Jos sidos on muuten hyvä, ei sitä kannata purkaa kokonaan.

 

 

 

Irronneet ja revenneet alkusivut

 

 

 


 

 

Toisinaan on sidontavaiheessa sattunut kömmähdyksiä, jotka korjataan konservointivaiheessa. Jollei näin tee repeytyvät ne lisää tai irtoavat kokonaan.  Tämä tapahtuu silloin kun sivut roikkuvat liian alhaalla sidoksen ulkopuolella. Tällöin niiden reunat rispaantuvat, samoin käy jos ne ovat liian pitkiä.

 

 

 

 

Sidoksen selkää rakennetaan monessa vaiheessa. Pelkkä sitominen bindeillä ei riitä saamaan selkää kestäväksi, mutta silti joustavaksi. Kirja pitää voida aukaista ja sulkea, ei sitä muuten voi lukea.

 

 

 

Tässä näkyy jatketut bindit ja sidonta-arkki, vahvistettu selkä ja holkki, puikko on kuvausrekvisiittaa

 

 

Siksi selälle tehdään seuraavat toimenpiteet: Siihen sivellään liimaa, joka 'pakotetaan' kiinni  niin että selkä vahvistuu ja jäykistyy. Pakottamiseen käytetään vasaraa ja taittoluuta. Selän annetaan kuivua vuorokausi. Selkään kiinnitetään myös tukikangas tai -paperi. Tämän annetaan taas kuivua ja kun selkä on jäykkä, vahvistettu ja oikean muotoinen kiinnitetään voimapaperinen tai kankainen holkki. Tämän pitää olla lyhyempi kuin kirjan selän pituus on, sillä kapiteelinauhoille jätetään kiinnitysvara. 

 

 

 

 

Holkkiin on ujutettu kartonkia, että holkki tarttuu selkäpahviin hyvin kiinni. Kartongit poistetaan, kun selkäpahvi ja holkki on kiinnittyneet toisiinsa. Tässä selkä roikkuu vielä vapaana pöydän reunan yli. Alkuperäistä selkäpahvia on vahvistettu japaninpaperilla ja kartonkiliuskalla.

 

 

Selkäpahvi liimoineen nostetaan liimaista holkkia vasten.

Sidos holkkeineen, kannet ja selkä ovat nyt yhdessä, niiden ympärille sidotaan tiukan päättäväisesti joustavat ideaalisiteet, sivuille asetetaan pahvit, puulevyt ja painot, että kirja pysyy pystyssä. Päälle tulevat myös pahvi, puulevy ja painot. Se kuva puuttuu olen pahoillani. Selän annetaan kuivua tarpeeksi kauan, vähintään vuorokausi. Tämä raamattu on niin kookas, ettei sitä saanut kirjatukin väliin kaikkine 'toppauksineen'.

 

 

Selkä ja kannet on kiinnitetty paikoilleen, potilas toipuu kolmatta päivää.

 
 

Vaikka kirjakonservointi on  työlästä, monivaiheineista, roskaista ja usein hyvin likaista, on se samalla hyvin antoisaa ja palkitsevaa sitä tekevälle. Sillä sitä saa käyttää erilaisia työkaluja, saa käyttää erilaisia menetelmiä ja aineita, työ ei todellakaan ole tylsää. Saa ja pitää käyttää omaa nokkeluuttaankin toisinaan!

 

 

 

 

 


 

 

Viimeistelyä vailla valmis.

 

 

Digitaalisesten arkistojen ainaisesta toimivuudesta ei  voi olla varmuutta.  Saamme aina vain parempia digitaalisia menetelmiä, se on totta, mutta mitä niillä tehdään ilman sähköä. Hypoteettinen kysymyskö? Ainahan meillä on sähköä.

 

 

 

Valoa tunnelissa, raamatun holkkikiinnitys 

 

 

Luulisi että me suomalaiset olisimme valmiit pitämään kirjoja arvossa. Se kulttuuriperintö, se vähä mitä meillä on, voidaan konservoiden säilyttää hyvässä ja alkuperäisessä kunnossa. 

Jos kirja haisee pahalle, voi sitä tuulettaa raittiissa ilmassa, tietenkin varoen ettei sen päälle esimerkiksi sada.   Kirjalle voi tehdä säilytysratkaisun, joka suojaa kirjaa, haju ei silloin tunnu koko ajan nenässä, kun hajunlähde on kirjahyllyssä omassa kotelossaan.

 

Lopuksi sitten mennään sieneen, että saadaan  ainakin itse raitista ilmaa. Tällainen kantarelli- ja suppilovahverosaalis tuli viikonloppuna. Nyt sitten ollaan pulassa mitä näille tehdää