JAPANINPAPERIT ON YLEISNIMITYS HYVIN ERILAISILLE PAPEREILLE

Japaninharsot ja -paperit ovat isotooppisia - ne eivät muutu ominaisuuksiltaan vaikka ne kastuvat ja kuivuvat. Hyvälaatuiset japaninpaperit ovat märkäkestäviä ja ne kestävät muokkausta. Näistä ominaisuuksista johtuen japaninpapereita käytetään paljon  paikkauksessa, suojauksessa tai vahvistamaan jo haurastunutta ja heikkoa paperia.

Jokaiseen konservointikohteeseen löytyy japaninpaperi, valintakriteereinä ovat paperin paksuus ja väri, sen kestävyys ja paperikuitujen pituus. Toiset japaninpaperit ovat lyhytkuituisia toiset pitkäkuituisia.

Japaninpaperikuituja saadaan pääasiallisesti kolmesta pajua muistuttavasta  pensaasta: Kozo, Gampi ja Mitsumata.

Kozo on karkeahko ja vahvin käytetyistä japaninpaperikuiduista. Mitsumata on miellyttävä silkkimäinen ja pehmeä japaninpaperikuitu. Ominaisuuksiltaan kahden edellisen kuidun väliin sijoittuva Gampi on paljon käytetty kuitu japaninpaperien valmistuksessa.

Englannin kielisissä lähteissä näkee usein nimityksen Washi-paper. Washi on japania ja tarkoittaa perinteisesti  käsintehtyjä pitkäkuituisia papereita: wa = japanilainen, shi = paperi.

Japaninpaperin historiaa lyhyesti -  Japaninpapereita on valmistettu lähes ajanlaskumme alusta. Paperin tekemisen taito keksittiin Kiinassa ja se löysi tiensä Japaniin buddhalaisten munkkien mukana 600-luvun alussa.  Japanilaisten paperintekotaito kehittyi huomattavasti vuoteen 800 mennessä.

Tänä päivänä vanhojen perinteiden mukaisia käsintehtyjä papereita tekee muutama sata japanilaisperhettä.

Japaninpapereita on moneen käyttöön, myös muuhun kuin konservointiin, esimerkiksi kirjansidontaan ja taiteen tekoon.  

 

KONSERVOINTI ARKKI

 050 4128905

arkki@suomiforum.com